<><> >
Nie wszystkie gatunki kwiatów nadają się do cięcia, niektóre z kolei wyglądają pieknie w wazonie bardzo krótko - dzień lub dwa. Nie nadają się na kwiaty cięte rośliny otwierające się tylko na słońcu (np. gazania, eszolcja, dimorfoteka), bo w wazonie zostają z reguły zamknięte.

Bukiet w ciepłej tonacji z letnich kwiatów i owoców jarzębiny. | | Nie bez znaczenia jest zapach roślin; niektóre pachną pięknie ale bardzo intensywnie - takie nie powinny być ustawiane w pokoju, w którym się śpi. Są też kwiaty, które co prawda wyglądają pięknie w wazonie i są trwałe ale nie wszystkim odpowiada ich zapach (np. aksamitki). Wiele jest też roślin bardzo trwałych po ścięciu, które mogą być ozdobą nawet przez dwa tygodnie. Do najbardziej trwałych kwiatów ciętych wśród bylin należą: złocienie, rudbekie, piwonie, onieg, przymiotno, liatra i słoneczniczek szorstki. |
Kwiaty jednoroczne należące do najbardziej trwałych kwiatów ciętych to: aster chiński, cynia wytworna, nagietek, aksamitka, słonecznik.
Pora ścinania kwiatów Trwałość kwiatow ciętych zależy w głównej mierze od pory dnia, w której były ścinane, fazy ich rozwoju, pogody oraz fazy księżyca.
Najlepiej ścinać kwiaty przeznaczone na bukiety późnym wieczorem. W dni gorące i suche korzystniej jest ścinać kwiaty wczesnym rankiem.
Kwiaty, którte były ścinane w deszczową pogodę są z reguły mniej trwałe.
Ścięte kwiaty będą dłużej świeże jeżeli zostały zebrane w czasie gdy księżyca ubywa; czyli w czasie III i IV kwadry.
Większość kwiatów ścina się gdy są w fazie półotwartego pąka ale są też takie, które należy ścinać gdy są całkowicie rozwinięte; np. aster chiński, cynia czy rudbekia. Niektóre z kolei ścina się w fazie zamkniętego ale zabarwionego pąka; np. piwonie czy liliowce. Rośliny o groniastych kwiatostanach, takie jak ostróżka łubin czy liatra ścina się, gdy dolne kwiaty (do 1/2 lub 1/3 całego kwiatostanu) są już rozwinięte.
Jak ścinać kwiaty: Kwiaty ścina się ostrym nożem, w taki sposób by powierzchnia cięcia była długa i gładka. Najlepiej ostrym nożykiem odciąć ukośnie końcówki łodyg. Łodygi pochodzące z krzewów; np. róż czy bzów można na końcu rozszczepić używając żyletki. Łodygi miękkie np. tulipanów czy gerber można ponakłuwać szpilką do wys. około 5cm. Zabieg taki zwiększa powierzchnię, przez którą roślina pobiera wodę. Należy usunąć liście zanurzone w wodzie bo przyspiesza to proces gnicia roślin. Zerwane kwiaty warto zahartować: końcówki łodyg zanurzyć na chwilę we wrzątku, po czym postawić bukiet w chłodnym miejscu.
Jeżeli rośliny będą przewożone, to po ścięciu powinny być wstawione do wody na co najmniej pół godziny.
Jak przedłużyć trwałość kwiatów ciętych w wazonie:
Czysty wazon. Przed włożeniem świeżego bukietu umyć wazon wodą z detergentem tak aby znszczyć drobnoustroje, które przyspieszają gnicie a tym samym skracają żywot ciętych kwiatów.
Codziennie uzupełniać wodę w wazonie i zmieniać ją co 2-3 dni. Myje się przy tym naczynie i skraca nieco łodygi. Należy szczególnie dokładnie myć wazony chropowate (np. z kamionki), w których bakterie rozwijają się szybciej.
Czyszczenie łodyg. Trzeba usunąć wszystkie liście i kwiaty, które mogłyby być zanurzone w wodzie. Jeżeli tego się nie zrobi łodygi kwiatów zaczną prędzej gnić.
Przygotowanie wody. Najlepiej używać wody przegotowanej i wystudzonej. Można też wykorzystać niegazowaną wodę mineralną.
Odżywki do kwiatow ciętych. Ułatwiają pobieranie wody, hamują rozwój mikroorganizmów i zapobiegają gniciu łodyg. Preparaty takie jak Flower Fresh, Chrysal, Blumenfrish czy Everbloom można kupić w kwiaciarni.
Odpowiednia atmosfera. Kwiaty cięte lubią chłód i wilgoć. Ostre słońce, przeciąg oraz sąsiedztwo owoców zminiejszają trwałość kwiatów.
|
|